CANTUS DOMINI - un proiect muzical deosebitpoza articol

     

            Corul CANTUS DOMINI, afiliat Asociației Studenților Teologi Ortodocși (A.S.T.O.), a apărut din inițiativa unor iubitori de muzică - tineri de formație teologică și/sau muzicală , aflati sub bagheta Arhid. Prof. Dr. Ștefan Constantin Razvan. Întrucât majoritatea membrilor acestui cor sunt foști și actuali absolvenți de seminar din București, chiar și actuali seminariști, caracterul muzicii interpretate este în mare parte sacru, dar repertoriul corului abordează și muzica de tradiție folclorică prelucrată pentru cor bărbătesc de personalități marcante ale muzicii corale românești.

           Acest cor își propune să fie o extensie la nivel valoric a ceea ce reprezintă corul Seminarului, iar asumarea de către noul cor a celor mai bune rezultate obținute până acum sub formula corului de Seminar numit CANTATE DOMINO, nu reprezintă decât expresia continuității.

       Acest liant este marcat nu doar de formația teologică a majorității membrilor corului ci și de prezența la pupitrul noului cor a aceluiași dirijor - Arhid. Prof. Dr. Ștefan Constantin Răzvan - sub conducerea căruia au fost obținute rezultate notabile:

     • Marele Premiu la Festivalul „Prietenii Bulgariei” – Albena, Iunie 2011;

     • Două medalii de argint la World Choir Games – Cincinnati-Ohio, Statele Unite ale Americii, Iulie 2012; • Concert de colinde „După datini colindăm” la Sala Radio – Decembrie 2012;

     • O medalie de Argint la European Choir Games – Graz, Austria, Iulie 2013;

     • Concert la Biblioteca Academiei Române, 26 octombrie 2013; concert în cadrul „Serii de Priveghere cu Părintele Dumitru Stăniloae”, 06 noiembrie 2013;

     • Participare la concertul caritabil organizat de A. S. T. O.: „După Datini, Colindăm!”, la Biblioteca Națională, 12 decembrie 2013. Medalie de aur şi cupă la categoria coruri bărbăteşti în cadrul „Istanbul International Chorus Competition & Festival”, Turcia, 21 – 26 iulie 2014; Diploma omagială şi Medalia comemorativă „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, oferite de către Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 7 octombrie 2014;

     • Trei premii la Concursul Internaţional Coral de Muzică „Singing World” din Sankt Petersburg, Rusia, 31 iulie-05 august 2015: medalia de aur la secţiunea coruri pe voci egale, medalia de argint la secţiunea coruri de cameră şi premiul din partea publicului, obţinut în cadrul rundei pentru Grand Prix.

            Pe agenda de activități viitoare a corului CANTUS DOMINI se află participarea la Olimpiada Mondială de la Sochi, care va avea loc în Rusia, în perioada 6 – 16 iulie 2016. Invitarea corului nostru pe scena Studioului „Mihail Jora” al Radiodifuziunii Române, marchează, alături de prezența corului nostru și pe scena prestigioasei Săli Dalles (Iunie 2012), cât și participarea la concertul „După Datini, Colindăm!”, la Biblioteca Națională, accederea formației noastre în galeria renumitelor formații corale bucureștene. Faptul că organizația mondială corală „INTERKULTUR” condusă de Gunther Tisch a decis să invite corul CANTUS DOMINI să participe la prima Ediție a Olimpiadei Europene de Coruri (European Choir Games, 14-21 iulie 2013) reprezintă pentru noi nu doar un imbold pentru a menţine la o ștachetă înaltă stindardul muzicii corale, ci și o recunoaștere și o apreciere, în general, pentru calitatea și valoarea mișcării corale românești.

           Din acest proiect muzical fac parte si doi olteniteni, Andrei Predescu si Augustin Anghel.