Unda verde pentru Canalul Dunare - Bucuresti 

Varsarea Argesului in Dunare

 

BUCURESTI - În cadrul şedinţei Comisiei Interministeriale din data de 2.08.2012, s-a aprobat – Studiul de fezabilitate "Amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie şi alte folosinţe", cu o durată de realizare a execuţiei lucrărilor de 5 ani. Documentaţia tehnico-economică a fost avizată în Consiliul Tehnico - Economic al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Investiţia va fi finanţată din surse legal constituite, fonduri externe, credite şi în completare de la bugetul de stat.

 

Acesta este primul pas in vederea realizarii obiectivului numit Canalul Dunare - Bucuresti. Aceasta investitie, asteptata indelung de olteniteni, va fi cu siguranta motorul de dezvoltare a zonei prin crearea de locuri de munca, dezvoltarea turismului, alimentarea cu apa si irigarea unor mari suprafete de teren, legarea Bucurestiului de Dunare, transportul naval de marfuri, realizarea unor parcuri logistice si posibila producere de hidro-energie. Ca si consecinta imediata, specialistii imobiliari se asteapta la o explozie a preturilor terenurilor din lunca Argesului, zona 1 Decembrie / Adunatii Copaceni si pana la Oltenita. 

 

Gura Argesului

 

Ca investiţie, Studiul "Amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie şi alte folosinţe" se ridică la valoarea de 7.501.841 lei şi se încadrează atât în politica de dezvoltare a reţelei de transport fluvial a Uniunii Europene, cât şi în politica Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii de a alinia sistemul naţional de transport la cel european.

 


Conform comunicatului ACNSA, prin realizarea lucrărilor pentru "Amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie şi alte folosinţe" se vor atinge următoarele obiective:

• Prin legarea municipiului Bucureşti cu fluviul Dunărea, municipiul Bucureşti se va racorda la principala arteră de navigaţie transeuropeană, ceea ce va permite legǎtura directă a Bucureştiului cu alte capitale şi mari centre orăşeneşti europene precum: Belgrad, Budapesta, Bratislava, Viena, Frankfurt, Duisburg, Rotterdam etc..


• Va fi posibil accesul direct la portul maritim Constanta, iar prin canalul Rhin - Main – Dunăre la reţeaua europeană de căi navigabile.

 

• Va fi posibilă producerea a cca. 126 GWh/an energie electrică, regenerabilă în hidrocentralele din nodurile hidrotehnice ale amenajărilor.

 

• Prin execuţia obiectivului de investiţii, vor fi apărate de inundaţii un număr de 11 localitati, cca. 9797 gospodării individuale şi până la 50 000 ha teren, 378 km drumuri, 5 km cale ferată şi 126 obiective socio-economice.

 

• Se va crea posibilitatea alimentării cu apă a localităţilor limitrofe şi asigurarea apei necesare pentru irigarea în perspective a unor suprafeţe de teren agricol însumând până la 150 mii ha..

 

• Se va crea posibilitatea realizării de sisteme de desecări-drenaje şi eliminarea excesului de apă de pe o suprafaţă de până la 30 mii ha..

 

• Se va dezvolta turismul de agrement, cât şi cel transfrontalier, prin realizarea de porturi turistice şi puncte de acostare, în porturile Olteniţa şi Bucureşti – 1 Decembrie.

 

• Se va crea posibilitatea realizării unor amenajări pentru piscicultură pe o suprafaţă de cca. 1250 ha..

 

• Prin amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa se vor dezvolta obiective şi activităţi conexe, care creează noi locuri de muncă.

 

• În vecinătatea porturilor se vor dezvolta zone logostice şi posibil parcuri industriale.

 

• Localităţile riverane Argeşului vor avea un potenţial de dezvoltare ridicat prin realizarea amenajării, dezvoltarea urbană spre malul râului fiind imperativă.

 


Comentarii (4)

 • Doru m
  daca sa redeschide canalul o sa fie locuri de munca , renaste orasul. Primarul nou trebuie sa sa bata ca sa redeschida canalul . Plinge lumea de foame in oOltenita. Singura scapare e Canalul, Pe vremea lui Ceausescu toti o duceau bine si soferii si magazionerii si muncitorii si toti aveau o paine .
 • Pont A
  acum s-a aprobat studiulde fezabiitate. La alta sedinta se constata ca nu e bine si bannii nu ajung. Se face alt studiu, jmecherii cumparaterenuri, firmele de casa iau cascavalul, se da pe goarna ca vine toamna si se fac iar alegeri. si gata canalu
 • Radu Oncescu
  Sa speram ca se va realiza in pofida birocratiei din Romania :)
  Eu sper sa vin acasa pe apa si nu pe uscat peste 2-3 ani :D
 • mucdebil
  se va dezvolta oltenita cum s-a des-zvoltat medgidia di pi urma canalului dunare-marea neagra, sau ca cernavoda dupa centrala nucleara - adica deloc

500 caractere ramase

Cancel or