F.O.C. – Flăcările Omoară Copii 

I.G.S.U. A LANSAT CAMPANIA NAŢIONALĂ DE EDUCARE PUBLICĂ

„F.O.C – FLĂCĂRILE OMOARĂ COPII"

 

Pompieri-Visual-LOGO-50x70-660x929Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) a lansat, la nivel naţional, campania naţională de informare şi educare preventivă "F.O.C. – Flăcările Omoară Copii" care are ca obiectiv principal reducerea numărului de incendii la locuinţe şi implicit a victimelor în rândul copiilor.


Având la bază statistici care arată că, în ultimii doi ani şi jumătate, peste 1.260 de persoane au fost victime ale incendiilor, dintre care 152 au fost copii (57 au decedat), iar cele mai multe incidente au fost provocate de improvizaţii ori de utilizarea defectuoasă a mijloacelor de încălzire şi a instalaţiilor electrice, I.G.S.U. şi-a propus să conştientizeze cetăţenii asupra riscurilor la care aceştia se expun dacă nu cunosc şi nu respectă regulile de siguranţă privind utilizarea surselor de energie.


Campania se va desfăşura până în luna martie 2013, având ca scop conştientizarea adulţilor în legătură cu pericolele la care sunt expuşi copiii şi informarea asupra principalelor surse de incendii (mijloace de încălzire, instalaţii electrice, coşuri de fum). Grupul ţintă este format din reprezentanţi legali ai copiilor (părinţi, bunici, asistenţi sociali etc.) iar grupurile secundare sunt copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani.

 

 

Această campanie a fost structurată în două părţi: prima parte, septembrie - octombrie 2012, conştientizarea asupra pericolului la care sunt expuşi copiii, iar a doua parte, octombrie 2012 - martie 2013, va fi concentrată pe informarea privind principalele surse de incendii.Pompieri-Visual-Chibrit-50x70-660x929

 


La nivelul judeţului Călăraşi, în acest an, nu au fost înregistrate victime din rândul copiilor, însă, din cauza jocului copiilor cu focul, în gospodăriile cetăţenilor judeţului Călăraşi, au izbucnit mai multe incendii, care au pus în pericol atât viaţa copiilor, cât şi locuinţele şi bunurile din gospodării.

 

Este o tragedie atunci când incendiul lasă în urma lui victime din rândul copiilor. Acest lucru este determinat de faptul că adulţii nu-i învaţă sau nu-şi supraveghează suficient copiii, aceştia neştiind cum să procedeze în cazul izbucnirii unui incendiu.

De aceea, în perioada septembrie-octombrie, I.S.U. Călăraşi a identificat noi parteneri pentru derularea campaniei şi a încheiat acorduri de colaborare cu numeroase instituţii, în vederea diseminării informaţiilor unui număr cât mai mare de cetăţeni, urmând ca, în perioada octombrie 2012 - martie 2013, să desfăşoare diferite activităţi de informare preventivă, având ca obiective de comunicare cunoaşterea cauzelor de incendiu şi a modului de prevenire a acestora la locuinţele individuale şi multifamiliale, dar şi importanţa educaţiei anti-incendiu în familie.

 

Specialiştii I.S.U. Călăraşi consideră că, este imperios necesară schimbarea atitudinii părinţilor în ceea ce priveşte supravegherea copiilor şi jocul acestora cu focul, astfel încât să cunoască, încă de mici, pericolele utilizării focului în activităţile casnice şi să nu mai constituie o fascinaţie pentru aceştia. De asemenea, este foarte importantă supravegherea copiilor şi asigurarea condiţiilor de securitate în locuinţă, în special în lipsa părinţilor.


Comentarii (0)

500 caractere ramase

Cancel or