Tu decizi! Votează legal! tu decizi300x130

 

Campania de informare Tu decizi! Votează legal! a fost lansată la nivelul judeţului Călăraşi în cadrul unei conferinţe de presă

 

 

Campania de informare şi prevenire a infracţiunilor electorale „Tu decizi! Votează legal!" a fost iniţiată de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi se desfăşoară în perioada campaniei electorale, în preziua şi în ziua alegerilor pentru Parlamentul României.

Aceasta se adresează cetăţenilor români cu drept de vot, având ca scop responsabilizarea alegătorilor cu privire la exercitarea dreptului de vot, în limitele prevăzute de legislaţia electorală, şi conştientizarea pedepselor pe care le riscă în cazul nerespectării acesteia.


Pentru promovarea mesajului campaniei au fost repartizate Comandamentului operaţional judeţean Călăraşi 1400 de afişe şi 10.000 de fluturaşi. De asemenea, a fost conceput un spot video şi unul audio, un banner web precum şi o pagină specială de Internet – www.votlegal.ro, unde se regăsesc ştiri şi informaţii utile privind acţiuni desfăşurate de personalul MAI în toată perioada derulării campaniei.

 

tu deciziMaterialele promoţionale, care vor fi distribuite atât în mediul urban, cât şi în cel rural, prezintă prevederi ale Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului referitoare la modul de sancţionare a dării şi primirii de mită electorală.


Astfel, cetăţenii trebuie să cunoască faptul că se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani fapta celui care promite, oferă sau dă bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop.

 

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind modificarea art. 55 al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, stabileşte obiectele cu caracter simbolic pe care le pot folosi candidaţii sau partidele politice în campania electorală. Astfel, aceştia pot folosi materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri. Sunt permise şi obiecte inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.


De asemenea, ordonanţa de urgenţă prevede că bunuri interzise, în sensul legii, sunt şi acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare.

De la demararea campaniei electorale până în prezent, la nivelul judeţul Călăraşi, nu au fost înregistrate incidente sau alte abateri de la legislaţia electorală.

 

Campania Tu deciziActivităţile specifice pentru desfăşurarea în condiţii de legalitate a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senatului sunt coordonate de către prefectul judeţului Călăraşi şi conduse de şeful inspectoratului judeţean de poliţie, ajutat de inspectorii şefi ai I.J.J. Călăraşi, I.S.U. Călăraşi.


Pentru gestionarea tuturor problemelor situaţiei operative în perioada 09.11-10.12.2012, la nivelul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi s-a constituit Comandamentul Operaţional, format din inspectorii şefi şi ofiţeri ai structurilor teritoriale ale M.A.I..


A fost desemnat ca unic comunicator – „vocea unică" a acestui comandament purtătorul de cuvânt al I.P.J. Călăraşi, inspector de poliţie Tudor Ramona. Ofiţerul de legătură dintre comandament şi Biroul Electoral Judeţean Călăraşi a fost desemnat consilierul juridic al I.P.J. Călăraşi, inspector principal de poliţie Tănase Cristina.

 

În perioada 09.11 – 08.12.2012, la nivelul IPJ Călăraşi s-au constituit 82 formate din 164 de poliţişti, care să verifice în cel mai scurt timp şi să reacţioneze imediat la toate sesizările care vizează producerea de incidente electorale. Acestea vor fi în măsură de cerceteze şi să sancţioneze, în limitele prevăzute de lege, orice abatere în acest domeniu.


Pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi desfăşurarea în condiţii de legalitate a campaniei electorale s-au construit 8 rezerve de intervenţie, formate din jandarmi şi poliţişti din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Călăraşi, în măsură să intervină în orice moment pentru restabilirea ordinii publice şi sancţionarea elementelor perturbatoare.


Integritatea panourilor şi a afişelor electorale amplasate legal este asigurată de poliţia locală, efectivele acestei structuri nefiind implicate în măsurile care privesc paza secţiilor de votare.


De asemenea, în condiţiile organizării unor adunări publice, structurile competente ale Jandarmeriei şi Poliţiei au obligaţia de a asigura ordinea şi siguranţa publică, protecţia participanţilor şi de a stabili împreună cu organizatorii măsurile ce trebuie luate pentru desfăşurarea adunărilor publice în condiţii de legalitate.


Pentru paza secţiilor de vot vor fi mobilizaţi poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi alţi angajaţi ai structurilor teritoriale ale M.A.I. (IJP CL.)


La nivelul judeţului Călăraşi vor fi organizate 234 de secţii de votare, care, în urma unei analize efectuate la sediul Instituţiei Prefectului Călăraşi, au fost repartizate astfel: I.P.J. Călăraşi - 104 secţii; I.J.J. Călăraşi - 48 secţii; I.J.S.U. Călăraşi - 39 secţii; S.T.P.F. Călăraşi – 40 secţii; S.P.C.E.P.C.Î.V. Călăraşi - 2 secţii; Serviciul Evidenţă a Paşapoartelor Simple Călăraşi - 1 secţie.

 


Comentarii (0)

500 caractere ramase

Cancel or