Alegeri parlamentare 2012: Candidatul care ofera mese gratuite risca la desert un dosar penal 

Cercetări, efectuate de poliţişti, în baza unei sesizări

privind oferirea de mită electorală

 

 

Poliţiştii efectuează cercetări în urma unei sesizări primite de la Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean Călăraşi.


tu deciziÎn după-amiaza de 21 noiembrie a.c., ora 16.00, Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean Călăraşi a înaintat Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi sesizarea unui candidat la alegerile parlamentare cu privire la faptul că un contracandidat oferă electoratului mese gratuite.

 

Acesta a anexat şi o listă cu zeci de persoane, care ar fi participat la mesele gratuite organizate.


Poliţiştii au întocmit dosar penal în cauză, potrivit prevederilor Legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop.

 

 

 

 

*****************************************************************
Potrivit Legii nr. 35/2008, constituie infracţiuni:

- Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales constituie se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseşte.
- Înscrierea, cu bună-ştiinţă, în copia de pe lista electorală permanentă a unor persoane care nu sunt înscrise în lista electorală se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.
- Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.
- Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.

 

În ceea ce priveşte acţiunile cu caracter preventiv, la nivel naţional se desfăşoară în perioada 09 noiembrie – 09 decembrie campania de informare „Tu decizi! Votează legal!", iniţiată de Ministerul Administraţiei şi Internelor, în scopul  responsabilizarea alegătorilor cu privire la exercitarea dreptului de vot, în limitele prevăzute de legislaţia electorală, şi conştientizarea pedepselor pe care le riscă în cazul nerespectării acesteia. (IPJ Calarasi)


Comentarii (0)

500 caractere ramase

Cancel or