Avertizare „COD GALBEN” pentru zona Oltenita 

AVERTIZARE „COD GALBEN" PE RAZA JUDEŢULUI CĂLĂRAŞI

 

Pentru perioada 11 decembrie a.c., ora 12.00 – 12 decembrie a.c., ora  14.00, meteorologii au emis o atenţionare de „Cod Galben" pentru judeţul Călăraşi, cu căderi abundente de zăpadă, viscol şi ger, urmate de scăderi semnificative ale temperaturii de până la – 20 grade C.

 

Având în vedere condiţiile meteorologice nefavorabile care pot îngreuna considerabil circulaţia rutieră şi zăpada de pe suprafaţa carosabilă a drumurilor, care constituie un adevărat pericol pentru conducătorii auto imprudenţi sau neatenţi, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi vor fi întreprinse activităţi specifice pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice.

 

În acest sens, echipajele de poliţie rutieră vor acţiona pe principalele drumuri din zona de competenţă şi vor avea în vedere identificarea punctelor critice, luând totodată măsuri în cazul blocării arterelor de circulaţie, prin utilizarea utilajelor de deszăpezire aparţinând administratorilor drumurilor.


De asemenea, poliţiştii vor avea în vedere identificarea persoanelor fără adăpost şi a celor rămase blocate în trafic şi conducerea acestora în locaţii special amenajate.

 

Pentru prevenirea şi combaterea accidentelor de circulaţie cu urmări grave, poliţiştii recomandă ca, înainte de a porni la drum, fiecare conducător auto, profesionist sau amator, să-şi echipeze corespunzător maşina pentru sezonul rece, respectiv să se asigure că instalaţiile de climatizare şi de dezaburire sunt în stare de funcţionare şi să-şi doteze autovehiculul cu anvelope specifice sezonului rece sau cu lanţuri antiderapante.

 

Poliţiştii recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră calmă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră.

 

doar după o temeinică asigurare, să utilizeze preponderent frâna de motor şi să evite efectuarea depăşirilor, care în asemenea condiţii meteo-rutiere se dovedesc extrem de periculoase.

 

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza precipitaţiilor, folosirea luminilor de către şoferii care se apropie reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege.

 

Totodată, poliţiştii recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic. Legea prevede că atunci când vizibilitatea datorată condiţiilor meteorologice este sub 100 de metri, sau carosabilul este acoperit de zăpadă ori polei, viteza de deplasare nu trebuie să depăşească 30 de km/h în localităţi şi 50 de km/h în afara localităţilor. Evident, însă, că şi aceste viteze pot fi uneori mult prea mari şi de aceea recomandat este să se aibă tot timpul în vedere condiţiile meteo-rutiere. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

 

Operatorii de transport care deţin autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele şi pe drumurile stabilite.

 

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere. De asemenea, dacă au mai puţin de un an vechime în conducere, viteza maximă admisă pentru aceştia în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică decât viteza legală.

 

Este important ca în zonele urbane să nu se oprească ori să se staţioneze cu autovehiculele pe traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, pentru a permite intervenţia mijloacelor de deszăpezire şi desfăşurarea traficului, în general.

 

Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, atât în timpul deplasării, cât şi în momentul traversării arterelor rutiere care obligatoriu trebuie făcută doar prin locurile special amenajate şi după o temeinică asigurare.(IPJ CL)

 


Comentarii (0)

500 caractere ramase

Cancel or