Crescătorii de păsări cer sprijinul CNA în vederea stopării unor informaţii false apărute în presăRevoltati de miciunile aparute in presa, crescatorii de pasari cer Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) stoparea imediata a campaniilor media in care se fac afirmaţii false, menite să aducă grave prejudicii sectorului avicol şi deservicii consumatorului român.


Comunicatul, semnat de dl. prof. univ. dr. ILIE VAN, preşedintele UCPR, face referire clara si la unele materiale aparute la România TV şi ziarul Ring.

 

pui

 

 

Adresa transmisa de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România catre CONSILIUL NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI (CNA):

 

 

Către: CONSILIUL NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI

Doamnei Preşedinte LAURA CORINA GEORGESCU

 

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, asociaţie profesională neguvernamentală şi non profit şi care reprezintă interesele tuturor producătorilor de carne de pasăre şi ouă consum din sistem organizat industrial, vă solicită sprijinul în vederea stopării unor informaţii false apărute în unele canale media cu privire la reziduurile din carnea de pasăre.


În data de 29.01.2013, ora 09.41, la România TV, emisiune de ştiri, şi ziarul Ring din data de 28.01.2013, se fac afirmaţii complet false, menite să aducă grave prejudicii sectorului avicol şi deservicii consumatorului român.


Astfel, se afirmă că „puii de pe piaţa românească sunt plini de antibiotice şi hormoni" sau că „puii cresc până la vârsta de 21 de zile şi sunt dopaţi cu hormoni" (tehnologic puii se cresc până la 42 de zile oriunde în lume). Afirmaţia că „puii se injectează cu antibiotice" iar remanenţa acestora în carne este de 40 de zile este de asemenea falsă, fără nici un suport ştiinţific.


Producătorii avicoli contestă vehement aceste afirmaţii, iar în sprijinul lor este programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de către Comisia Uniunii Europene şi care în aplicare implică costuri foarte ridicate pentru producători.


Stabilirea numărului de probe pentru control, se aprobă de către Comisia Europeană în funcţie de numărul de păsări din ţară, iar pentru România în anul 2012 s-a aprobat să se analizeze peste 5000 de probe pentru pesticide, metale grele, antibiotice, micotoxine şi hormoni, mai mult decât atât produsele româneşti care ajung pe pieţele UE sunt din nou monitorizate (în anul 2012 s-au exportat cca. 90 mii tone carne şi preparate de pasăre şi cca. 200 mil. ouă consum).


Metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate şi verificate anual de către Comisia Europeană.


Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, fără ca producătorii să fie informaţi, iar în urma aplicării programului de control pentru reziduuri din acest an, nu s-au găsit probe care să ateste existenţa acestor substanţe în carne.


Programul de control are la baza legislaţia europeană în domeniu, astfel:

 

  • Pentru interzicerea utilizării hormonilor în creşterea păsărilor, operează Directiva 96/22, transpusă în legislaţia noastră prin Ordinului ANSVSA 199/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Pentru interzicerea folosirii antibioticelor în hrana păsărilor, operează Regulamentul 1831/2003;
  • Pentru depistarea reziduurilor de antibiotice în carne, Ordinul ANSVSA 195/2007;
  • Pentru depistarea substanţelor farmacologic active, operează Regulamentul 37/2010;
  • Pentru depistarea pesticidelor în carne, operează Regulamentul 396/2007;
  • Pentru depistarea diferiţilor contaminanţi şi micotoxinelor în carne, operează Regulamentul 1881/2006.

 

Menţionăm că toţi producătorii de carne de pasăre şi ouă consum din România respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare, fiind monitorizaţi permanent de ANSVSA.


Apariţia periodică în media a unor campanii de denigrare a produselor avicole, aduce grave prejudicii producătorilor autohtoni, dar şi consumatorilor care sunt îndepărtaţi de produsele de foarte bună calitate şi la preţuri rezonabile aflate pe piaţa noastră.
De asemenea, afirmaţiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitând de astfel de campanii şi de multe ori făcând presiune pe preţuri.


În speranţa că ne veţi sprijinii în demersul nostru, vă mulţumim anticipat.

PREŞEDINTE
Prof. univ. dr. ILIE VAN


Comentarii (0)

500 caractere ramase

Cancel or