23 Aprilie - Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta. Ziua orasului OltenitaLa 23 aprilie 1853 s-a infiintat orasul Oltenita. Era un oras "liber de dari" si avea 750 de locuitori. La multi ani, Oltenita!

In 1852, in zona de nord a actualului municipiu Oltenita, in zona numita Oltenita Veche sau IEPURARI, exista localitatea Oltenita si avea statutul de sat.

stema vecheLocuitorii din Oltenita si din satele apropiate au cerut printului Alexandru Ghica infiintarea unui oras liber de dari. 

Printul Al. Ghica s-a angajat sa le vanda loturi de pamant si sa creeze la Oltenita un oras de negot, poarta de iesire pe Dunare a granelor, sarii si a altor marfuri.

La Sfantul Gheorghe, 23 aprilie, incepea sezonul agricol al anului respectiv.

actu
In biserica Sfantul Nicolae de pe strada Alexandru Iliescu exista o cruce de marmura ridicata in 1872, pe care este trecuta istoria intemeierii orasului. 

Biserca SF NICOLAE arhiva

Biserica Sf Nicolae
Una dintre strazile localitatii poarta numele "23 APRILIE".


Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. Este sfantul ocrotitor al mai multor tari (Anglia, Rusia, Grecia, Moldova, Georgia, Portugalia) si orase (Beirut, Timisoara, Moscova, Ljubljana, Genova, Oltenita).
Comentarii (0)

500 caractere ramase

Cancel or