Stadionul Oltenita a fost aratOLTENITA - Autoritatile locale au luat hotararea de a ara suprafata de joc a terenului 1 principal de fotbal din incinta Stadionului Oltenita. Gazonul era intr-o avansata stare de degradare, terenul prezenta denivelari si cartitele invadasera pamantul.

 

Meciul programat pentru duminica 14 octombrie 2012, dintre CSM OLTENITA si Viola Stefanesti, in cadrul etapei numarul 7, se va disputa pe terenul II al bazei sportive oltenitene.

 

Terenul Stadionului Santierului Naval Oltenita a fost recunoscut o buna perioada de timp ca unul foarte bun. In anii 80 se spunea despre gazonul de la Oltenita ca este printre cele mai bune suprafete de joc din Romania.

2In anii in care Navala era (ce ironie) pe val, stadionul din Oltenita era ingrijit si dispunea de toate facilitatile vremii. Mari echipe din tara veneu sa joace cu placere la Oltenita, iar terenul era apreciat de toti.

 

Absolut toate generatiile de tineri din Oltenita veneau la stadion, atat in cadrul evenimentelor sportive organizate de scoli, cat si pentru a sustine echipele locale de fotbal ori rugby. 

 

Zeci de generatii de "pitici" au inceput sa isi caleasca drumul prin viata purtand tricorile Navalei. Era o mandrie sa fii selectionat la una dintre echipele orasului. 3

 

Dupa Revolutie, in anii 90, Navala mergea bine. Oltenitenii, chiar si cei mai tineri, isi aduc aminte cu placere de meciurile disputate "acasa" de FC Navol, de promovare, de victorii ori esecuri.

 

Dinamovistii din intreaga tara asociaza Stadionul Oltenita cu disparitia "unicului capitan" Cătălin Hâldan, care a decedat in timpul unei partide de fotbal dintre FC Navol Oltenita si Dinamo Bucuresti, in urma cu 12 ani. Era 5 octombrie 2000. 

 

4

 

Echipa din Oltenita a jucat peste douazeci de ediţii în Divizia C (Liga a III-a) si sapte editii in Divizia B (Liga a II-a). Dupa 2005 echipa s-a destramat. 

 

Falimentul Santierului Naval Oltenita, privatizat "pe persoana fizica", a ingropat nu numai industria navala din Oltenita, ci si alte simboluri locale: Clubul Santierului Naval si Stadionul Oltenita.

 

Toate sunt acum in ruina. 

 

In prezent, dupa ce bunurile defunctului Santier Naval au fost vandute de creditori, se pare ca autoritatile locale au gasit o cale de a se implica in readucerea la viata a acestor simboluri.

 

Cu o aratura, insa, nu se face primavara. 5Terenul de fotbal are nevoie de tratament de durata. Cladirile din incinta stadionului sunt partial demolate si ar trebui urgent izolate. Accesul in zona ar trebui restrictionat. Investitia in teren si intr-o echipa de fotbal solida are costuri foarte mari si implica bani, timp, cunostinte. 

 

Angajamentul autoritatilor locale ar trebui sa fie unul de durata, cu o analiza temeinica. Costurile sunt deosebit de mari si nu genereaza profit de ordin financiar. Genereaza insa satisfactii.

 

Spor la treaba!

 

 

 

 


Comentarii (2)

  • Dan G
    ATI CITIT "MUSCA LA ARAT" ?
  • Rahul
    Mihai, mi-a plăcut mult articolul. Nu mai am răbdare să cietsc pagini eentregi pe monitor, dar ăsta m-a prins şi m-a ţinut lipit. Şi nu-mi pare rău deloc. Hai Poli!

500 caractere ramase

Cancel or