Frumosii nebuni plecand din orase..."Dacă te-ai săturat de betoane, claxoane şi cocalari şi crezi că ai nevoie de o gură de aer curat, liniște şi natură în toată splendoarea ei, te așteptăm la o tură de 55 de km cu caiacul pe Dunăre între Oltenița şi Călărași în două zile, pe 30 Aprilie și 1 Mai 2012." - asa suna o invitatie primita da la TID ROMANIA.
 
Ce este TID? TID este o asociatie ce organizeaza un turneu international de caiac, canoe si canotaj pe Dunare in lungime de aproximativ 2516 km. Porneste de la Ingolstadt, GERMANIA si se termina la Sf. Gheorghe, ROMANIA. Este cel mai lung astfel de turneu din lume. Nu sunt acceptate ambarcatiuni motorizate de niciun fel.


logo tid 2009

TID a avut dintotdeauna un considerabil impact international. Inca de la inceput (1956) unul dintre obiectivele cheie a fost sa aduca la un loc participanti din diferite tari, care sa cunoasca si alte feluri de a trai, alte culturi si obiceiuri, fara a se tine cont de orientarile politice, religioase sau rasiale. Scopul sau principal este sa promoveze prietenia intre participanti dar si intre ei si cetatenii locurilor prin care trece, aducand astfel pacea si prietenia intre tarile prin care curge Dunarea.

Pe tot parcursul turneului, dupa statutul TID, tuturor participantilor li se asigura un loc de campare, apa potabila, grupuri sanitare si primul ajutor, cand este cazul. Exceptie face deocamdata doar partea romana, de la Calarasi pana la Sf. Gheorghe, unde aproape toate locurile de campare sunt "in the wild" nefiind amenajate. Taxele de participare difera de la tara la tara, dar ele acopera numai cheltuielile organizatorilor. Organizatorii TID din toate tarile participante opereaza ca entitati non-profit. Fara exceptie, ei contribuie cu timpul lor fara pretentii materiale – nu exista angajati platiti de TID.

Participantii TID isi poarta singuri de grija. Ei isi transporta bagajele in propriile ambarcatiuni, dorm in propriile corturi si isi procura si prepara singuri hrana. Locurile de campare sunt selectate de organizatori in asa fel incat sa fie asigurate nevoile sanitare ale participantilor cat si posibilitati de procurare a hranei. Grupurile sanitare pot fi de calitate variabila, insa apa potabila este sigura pe tot parcursul turneului. De asemenea, se asigura posibilitatea de cumparare a hranei. Participantii trebuie sa fie echipati sa isi prepare singuri hrana deoarece nu toate locatiile au bufeturi sau restaurante. Uneori locatiile de campare ii primesc pe participanti cu o masa simpla, ceea ce este un lucru foarte placut dupa o zi istovitoare. Participantii trebuie sa fie pregatiti sa treaca unele provocari fizice cat si psihice.
 

Indiferent de vreme (caldura, ploaie sau vant puternic), sectiunile parcurse zilnic sunt intre 40 si 65 km. Ei trebuie sa fie pregatiti sa padeleze 6 sau 7 zile consecutive, petrecand 5 pana la 8 ore pe zi pe apa. Din motive de siguranta este interzis participantilor sa ramana pe apa dupa lasarea intunericului. Persoanele cu probleme de sanatate trebuie sa consulte medicul inainte de a participa la TID.
 

 


De obicei, TID incepe in ultima Sambata din iunie la Ingolstadt si se termina in prima decada din septembrie la Sf. Gheorghe. Sunt aproximativ 60 de locuri de campare pe tot parcursul turneului timp de 75 de zile, incluzand 16 sau 17 zile de odihna. Conform datelor de inscriere, participantii pot intra si iesi din turneu in orice moment dinainte stabilit. Participantii vin din diverse categorii profesionale sau sociale. Ei pot fi cantareti de opera, preoti, muncitori, studenti, doctori, someri sau pensionari in varsta de 70 sau chiar 80 de ani. Prietenii TID nu vin numai din tarile riverane Dunarii, ci din toata lumea: Franta, Italia, Israel, Australia, Japonia, Chile sau America de Nord. Pe apa este importanta numai personalitatea individului.TID ROMANIA ORGANIZEAZA PE 30 APRILIE SI 1 MAI O PLIMBARE INTRE OLTENITA SI CALARASI

Iata comunicatul TID ROMANIA:

"Dacă te-ai săturat de betoane, claxoane şi cocalari şi crezi că ai nevoie de o gură de aer curat, liniște şi natură în toată splendoarea ei, te așteptăm la o tură de 55 de km cu caiacul pe Dunăre între Oltenița şi Călărași în două zile, pe 30 Aprilie și 1 Mai 2012.
 

insula varasti

Vom campa pe o insulă sălbatică după primii 30 de km din prima zi, într-un peisaj ce iți taie respirația. Acolo vom pune ceaunul uriaș pentru o ciorbă de pește şi un grătar iar după ce se lasă seara vom aprinde un foc uriaș de tabără si vom savura vinul roșu de casă din dotare. Vom putea fotografia pelicani, cormorani, raţe şi alte vietăţi sălbatice. Cei pasionaţi de pescuit vor avea posibilitatea să îşi testeze sculele şi îndemânarea.

ciorba 

A doua zi dimineața, nu foarte devreme, vom servi micul dejun gen bufet suedez, după care vom strânge bagajele și vom porni mai departe. În jurul prânzului vom face o pauză de masă unde vom servi tochitura făcută la ceaun cu o seară înainte dar bine încălzită la foc mic.

După masă vom porni mai departe și vom ajunge la Călărași in jurul orei 16:00. De acolo vom încărca ambarcațiunile pe remorcă și vom pleca cu un microbuz înapoi la Oltenița unde vom ajunge, sperăm noi, nu mai târziu de ora 18:00.

Pentru cei care nu au propriul caiac sau canoe noi punem la dispoziție 10 locuri cu tot echipamentul necesar în ambarcațiunile noastre, caiace de dublu, single sau canoe. Tu trebuie să iți aduci propriul echipament de campare şi buna dispoziție. Va fi o tură de dificultate MEDIU-AVANSAT, deci nerecomandată celor care nu au mers cu caiacul niciodată. Este obligatoriu să știi să înoți bine. Locurile sunt limitate.

 


Taxa de participare este 100 de Lei și include o cină, un mic dejun și un prânz, toate pe săturate GARANTAT. De asemenea include şi transportul cu tot cu barcazuri înapoi la Oltenița Marți 1 Mai după terminarea turei. Cei care nu au o ambarcațiune și doresc să vină într-unul din caiacele sau canoele noastre vor trebui să plătească o taxă de închiriere de 50 de Lei / persoană.

Veti avea nevoie printre altele de:

-apă şi hrană pentru prima zi de padelat cu excepţia cinei care e asigurată;

-echipament de campare: cort, saltea izopren, sac de dormit, lanternă/frontală, etc;

-cămăşi cu mânecă lungă şi pantaloni lungi, în culori deschise pentru protecţie împotriva soarelui pe timpul zilei;

-pălărie cu boruri cât mai largi plus ochelari de soare;

-cremă de protecţie solară cu un factor cât mai ridicat;

-soluţie sau spray împotriva ţânţarilor pentru seara;

-haine groase pentru seara (este posibil sa scadă temperatura în jurul valorii de 8-10 grade);

-saci impermeabili pentru lucrurile personale. Este bine să aveţi haine uscate oricând la îndemână;

-saci pentru gunoi pentru locurile unde vom lua pauze şi pentru locul de campare.

Pentru înscrieri vă rugăm să ne scrieţi un email la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. iar pentru mai multe detalii ne puteţi suna la 0723 727007. Costin IATAN."

conditii de participare - vezi http://tidromania.ro/
 
popas
Da, e clar. Astia sunt frumosii nebuni care azi fug din orase. Pleaca si lasa in urma, sa uite pentru o zi, aroma semintelor sparte la colt de strada, zgomotul motoarelor, artificiile si concertele de promovare a... ce?, inghesuiala, forfota si suficienta noastra. Ati auzit de ei pana acum? I-ati auzit plangand ca au nevoie de o "sponsorizare", ca pe ei nu "ii ajuta nimeni"? Nu. Ceea ce isi ofera ei nu se acorda prin decret sau ordonanta de urgenta.

Am gandit de trei ori inainte de a da Bun de Tipar acestui material. M-am gandit ca nu cumva sa aiba soarta acelora ce prezentau candva Vama Veche: sa aiba un impact mare asupra unui public nedorit si sa strice echilibrul, facand o invitatie "nedoritilor". Dar, sper sa nu ma insel, nebunii frumosi sunt putini. Si, daca Dumnezeu a creat un echilibru, nebunii frumosi si doar ei au dreptul la o evadare.
 

NMSE Romania LTD.


tid romania 


Comentarii (2)

 • ionut oltenita
  Ar fi frumos sa anuntati si cand sunt "ture " pt incepatori, cu grad de dificultate f mic. Cred ca e f frumos. Va invidiez
 • Costin
  Ionut,
  Vor fi si ture pentru incepatori si vor fi postate si aici. Te rugam sa ne scrii un mail pe adresa costin.iatan@gmail.com.
  Multumim pentru interes.
  Costin

500 caractere ramase

Cancel or